Rødkløver – en sikker kvælstofgødning

Rødkløver – en sikker kvælstofgødning - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at forbedre udbytterne i den økologiske planteproduktion ved at efterafgrøder af kløver indgår som en naturlig del af gødningsplanen hos de økologiske planteavlere. Kløver-kvælstof er billigt kvælstof, der giver et værdifuldt supplement til fosfor- og/eller kaliumholdige restprodukter. De økologiske planteavlere mangler kvælstof til afgrøderne, og ambitionen om en udfasning af konventionel husdyrgødning øger behovet for alternative gødningsmidler.

Projektet producerer viden gennem markforsøg. Rødkløver udlægges tidlig forår i vinterrug rundt i landet. Året efter måles eftervirkningen i en vårsædsafgrøde. Forsøget gentages, så det i alt ruller over tre år. Udbytter og erfaringer fra markforsøgene og erfaringer fra landmænd og konsulenter samles, der regnes økonomi på metoden, udarbejdes dyrkningsvejledning, tilbydes markmøder og produceres videovejledninger.

Afsnit i Oversigt over Landsforsøgene 2018 s. 261-262.
Annonce i Økologi – Inspiration til Jordbruget nr. 4, maj 2018. Markvandringer sommeren 2018.
Rødkløver udlagt i vinterrug om foråret er normalt en sikker efterafgrøde og en god kilde til kvælstof i en efterfølgende vårsæd.
Kan du bruge mere kvælstof i dit sædskifte, er det nu du skal overveje at underså rødkløver i din mark med vinterrug.
Bilag Markvandring Djursland d. 21. juni 2018, eftervirkning af rødkløver
Bilag Markvandring Sønderjylland d. 20. juni 2018, eftervirkning af rødkløver
Indlæg v. Sven Hermansen, Chefkonsulent, Seges Økologi-Innovation. Økologisk Inspirationsdag VKST 14. november 2018
Indlæg fra Plantekongres 2019
Faktaark. Rødkløver udlagt i vinterrug om foråret er normalt en sikker efterafgrøde og en god kilde til kvælstof i en efterfølgende vårsæd.
Rødkløver, der er udlagt i vinterrug om foråret, er normalt en sikker efterafgrøde, og en god kilde til kvælstof i en efterfølgende vårsæd.
Video om bekæmpelse af gulurt
Kort video med tips til bekæmpelse af gulurt
Forsøgsplan og enkeltforsøgsresultater 2018

© 2021 - SEGES Projektsitet